Apotheek Tabaksteeg

Apotheek Tabaksteeg

Willem Alexanderhof 1 3832 JN Leusden Tel:033 433 3282

Welkom bij Apotheek Tabaksteeg

Om u nog beter van dienst te zijn, zijn wij nu ook bereikbaar via internet. U kunt op onze website 24 uur per dag informatie krijgen over geneesmiddelen en gezondheid. Ook hebben wij een uitgebreide zelfzorgwijzer online met advies over het gebruik van vrij verkrijgbare zelfzorgmiddelen bij een aantal veel voorkomende aandoeningen.

Wat vindt u verder op onze website? Lees over ons team, onze openingstijden en hoe en waar u ons kunt bereiken.

Uw apotheker

Dhr. Süleyman Gönen, MSc

BIG: 19918343417

 

K.v.K. nummer: 31048975

Adresgegevens

Willem Alexanderhof 1
3832 JN Leusden

Tel: 033 433 3282
E-mail: info@apotheektabaksteeg.nl

## De apotheek is op dinsdag 12 november gesloten in verband met de landelijke staking. U kunt alleen voor spoedrecepten terecht bij Apotheek de Hamershof, De Brouwerij 14 te Leusden. Bedankt voor uw begrip##

 

Sinds kort hebben wij een medicijnkluis! U kunt voortaan 24/7 uw medicatie ophalen. Kom even langs om in te schrijven!

 

U kunt ons ook bereiken via WhatsApp!

Voor overzicht contracten zorgverzekeraars, zie onderstaande link

Overzicht contracten zorgverzekeraars

Medische Encyclopedie

Inhoud

colesevelam

Colesevelam behoort tot de galzuurbinders. Het vermindert de hoeveelheid galzuren en cholesterol in het bloed.

Artsen schrijven het voor bij een te veel cholesterol in het bloed.

Wat doet colesevelam en waarbij gebruik ik het?

Te hoog cholesterol- en/of vetgehalte

Verschijnselen
Cholesterol is een vetachtige stof die het lichaam gebruikt om cellen, hormonen en gal te maken. Cholesterol is nodig om vet te verwerken en door ons lichaam te vervoeren. Vetten in het bloed (triglyceriden) zijn belangrijk voor de energievoorziening en voor de opbouw van cellen.

De lever maakt cholesterol, maar het wordt ook via voedsel opgenomen. Als er te veel cholesterol is dan kan die samen met de vetten plakken aan de binnenkant van de bloedvaten. Hierdoor kunnen de vaten smaller worden of verstopt raken. Dit heet aderverkalking (atherosclerose). 
Atherosclerose vergroot de kans op hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of een beroerte (herseninfarct of hersenbloeding). 

Oorzaak
Te veel slecht cholesterol of vet in ons bloed kan ontstaan als ons lichaam te veel cholesterol aanmaakt of als we te vet eten, of beide. Ook bestaat er een erfelijke vorm van te hoog cholesterol, die vooral in bepaalde families voorkomt.

Behandeling
Bij te veel cholesterol of vet in het bloed adviseert uw arts u om een vet- en cholesterolverlagend dieet te houden. U kunt hiervoor ook een diëtist raadplegen. Ook zal uw arts u advies geven over gezonde voeding, stoppen met roken en voldoende lichaamsbeweging.

Als een dieet niet voldoende is, schrijft uw arts meestal een ‘statine’ voor om het cholesterol en vet in uw bloed te verlagen. Artsen schrijven colesevelam voor als u statines of andere cholesterolverlagers niet mag gebruiken of als ze onvoldoende werken. Colesevelam maakt de werking van de statine sterker. Ook is het belangrijk dat u doorgaat met het dieet met cholesterol. Alleen dan gaat de hoeveelheid cholesterol in het bloed het beste omlaag. 

Werking
De lever maakt galzuren aan. Deze galzuren zijn nodig om vetten uit ons voedsel te verteren. Via de gal komen deze galzuren in de darm. Vanuit de darm worden de galzuren opgenomen in het bloed en vandaar komen ze weer in de lever. Zo kan galzuur opnieuw gebruikt worden.

Colesevelam bindt aan galzuren in de darm. De galzuren verlaat zo met de ontlasting uit het lichaam. De lever maakt dan nieuwe galzuren uit cholesterol. Hierdoor daalt de hoeveelheid cholesterol in het bloed.

Effect
Zelf merkt u weinig of dit medicijn werkt. U weet pas of het werkt bij een bloedonderzoek. Toch is het belangrijk om colesevelam elke dag in te nemen. Dan werkt colesevelam het beste. Mensen die hun te hoge cholesterol hebben verlaagd, blijken minder hart- en vaatziekten, zoals hartinfarcten of beroerten te krijgen.

Lees meer over te hoog cholesterol- en/of vetgehalte . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Verstopping en veel scheten laten

    Bij verstopping helpt het meestal om voeding met veel vezels, zoals volkorenproducten en groenten, te eten en veel te drinken.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Hoofdpijn

  • Maagdarmklachten, zoals misselijk zijn, overgeven, diarree, buik- of maagpijn en een opgeblazen gevoel. Verder kan uw poep er anders uitzien dan normaal.

    Heeft u hier veel last van, of krijgt u hevige buikpijn? Waarschuw dan uw arts.

  • Meer vetten in het bloed (triglyceriden)

    U merkt hier nauwelijks iets van. Uw arts meet regelmatig het vet in het bloed tijdens de controleperiode. De hoeveelheid vet in het bloed kunt u verlagen door een dieet met weinig vet te houden. U kunt hiervoor ook een diëtist raadplegen. Ook zal uw arts u advies geven over gezonde voeding, stoppen met roken en voldoende lichaamsbeweging.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Spierpijn

  • Moeite met slikken

    Heeft u problemen met slikken van het medicijn? Dit medicijn mag u niet breken of fijn malen. Overleg dan met uw arts.

  • Alvleesklierontsteking en darmafsluiting

    Krijgt u hevige buikpijn? Waarschuw dan uw arts.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik colesevelam gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

Colesevelam bindt behalve aan galzuren, ook aan een aantal andere medicijnen in de darm. Hierdoor neemt het lichaam deze medicijnen slechter op en werken deze medicijnen minder goed.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • De anticonceptiepil. De werking van de pil kan afnemen door colesevelam. Neem colesevelam pas in minstens 4 uur na de anticonceptiepil.
  • De schildklierhormonen levothyroxine en liothyronine. Neem colesevelam pas in minstens 4 uur na de levothyroxine en liothyronine.
  • Ciclosporine, een medicijn dat de afweer onderdrukt. Neem colesevelam pas in minstens 4 uur na ciclosporine.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Autorijden?
Ja, dat kan. Dit medicijn heeft namelijk geen invloed op het autorijden.

Alcohol drinken?
Ja, alcohol heeft geen invloed op de werking van het medicijn.

Alles eten?
Ja, u mag eten en drinken zoals u normaal doet. Het is belangrijk dat u dit medicijn combineert met een dieet met weinig cholesterol. Dan gaat de hoeveelheid cholesterol in het bloed het beste omlaag.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Mogelijk kunt u tijdelijk stoppen met colesevelam. In de meeste gevallen heeft tijdelijk stoppen geen grote gevolgen voor uw gezondheid. Als dit medicijn toch dringend noodzakelijk is, dan kunt u beter (tijdelijk) overstappen op colestyramine of een ander medicijn.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven? Overleg dan met uw arts of apotheker. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt. Maar de kans is klein dat dit medicijn bij het kind terecht komt, omdat het lichaam dit medicijn nauwelijks opneemt. Wel kan colesevelam ervoor zorgen dat u bepaalde vitamines minder goed opneemt. Dit kan ook een tekort aan vitamines bij het kind veroorzaken. Mogelijk moet u vitamines aanvullen. Overleg met uw arts.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Hoe?

  • Tabletten: innemen tijdens het eten met een groot glas water. De tabletten heel doorslikken zonder te kauwen of te breken.

Wanneer?
Neem dit medicijn tijdens het eten in. Het beste kunt u vaste tijdstippen kiezen, dan vergeet u minder snel een dosis. Bijvoorbeeld:

  • Gebruikt u dit medicijn 1 keer per dag? Neem het bijvoorbeeld in bij het avondeten, eventueel samen met een statine;
  • Gebruikt u dit medicijn 2 keer per dag? Neem het dan in bij het ontbijt en avondeten.

Hoelang?
Als dit medicijn uw cholesterol voldoende naar beneden brengt, dan kunt u het voor een langere tijd gebruiken. Na ongeveer een maand zal uw arts controleren of dit medicijn voldoende bij u werkt.

Terug naar overzicht