Apotheek Tabaksteeg

Apotheek Tabaksteeg

Willem Alexanderhof 1 3832 JN Leusden Tel:033 433 3282

Welkom bij Apotheek Tabaksteeg

Om u nog beter van dienst te zijn, zijn wij nu ook bereikbaar via internet. U kunt op onze website 24 uur per dag informatie krijgen over geneesmiddelen en gezondheid. Ook hebben wij een uitgebreide zelfzorgwijzer online met advies over het gebruik van vrij verkrijgbare zelfzorgmiddelen bij een aantal veel voorkomende aandoeningen.

Wat vindt u verder op onze website? Lees over ons team, onze openingstijden en hoe en waar u ons kunt bereiken.

Uw apotheker

Dhr. Süleyman Gönen, MSc

BIG: 19918343417

 

K.v.K. nummer: 31048975

Adresgegevens

Willem Alexanderhof 1
3832 JN Leusden

Tel: 033 433 3282
E-mail: info@apotheektabaksteeg.nl

## De apotheek is op dinsdag 12 november gesloten in verband met de landelijke staking. U kunt alleen voor spoedrecepten terecht bij Apotheek de Hamershof, De Brouwerij 14 te Leusden. Bedankt voor uw begrip##

 

Sinds kort hebben wij een medicijnkluis! U kunt voortaan 24/7 uw medicatie ophalen. Kom even langs om in te schrijven!

 

U kunt ons ook bereiken via WhatsApp!

Voor overzicht contracten zorgverzekeraars, zie onderstaande link

Overzicht contracten zorgverzekeraars

Medische Encyclopedie

Inhoud

naloxegol

Naloxegol werkt tegen de bijwerkingen op de darmen van sterke pijnstillers (opiaten zoals morfine). Het werkt daardoor tegen verstopping door deze pijnstillers.

Artsen schrijven het voor bij ernstige verstopping die is veroorzaakt door sterke pijnstillers.

Wat doet naloxegol en waarbij gebruik ik het?

Verstopping

Oorzaak
Verstopping kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld het gebruik van sterke pijnstillers (morfineachtige pijnstillers). Ze zorgen vaak voor een verminderde darmbeweging (peristaltiek). Hierdoor kan verstopping ontstaan.

Verschijnselen
Bij verstopping door sterke pijnstillers is de poep hard en droog. Hierdoor kan het poepen pijn doen. Verder kunt u last hebben van buikpijn, buikkrampen, een opgezwollen buik en opboeren van maagzuur. In sommige gevallen is de verstopping zo erg dat de poep niet meer komt.

Behandeling
Meestal behandelen artsen verstopping die is ontstaan door sterke pijnstillers met een laxeermiddel in drankvorm, klysma's of met het medicijn bisacodyl.

Artsen schrijven naloxegol alleen voor bij deze vorm van verstopping als andere laxeermiddelen onvoldoende werken of als u ze niet kunt gebruiken.

Werking
Naloxegol remt het effect van de sterke pijnstillers in de darmen. Daarmee voorkomt naloxegol dat deze pijnstillers de darmenbeweging remmen. Het werkt alleen bij verstopping die ontstaat door sterke pijnstillers.

Lees meer over verstopping . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Maagdarmklachten, zoals buikpijn en diarree.

    Zelden misselijk gevoel, overgeven of winden laten.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Verkoudheid

  • Hoofdpijn

  • Veel zweten

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Ontwenningsverschijnselen voor sterke pijnstiller. Stop met het gebruik van dit medicijn en waarschuw uw arts als u 3 of meer van de volgende verschijnselen heeft: zich somber voelen, misselijkheid, overgeven, spierpijn, verhoogde traanproductie, loopneus, vergroting van de pupillen, kippenvel, veel zweten, diarree, geeuwen, koorts of slapeloosheid.

    Deze verschijnselen ontstaan meestal binnen paar minuten tot paar dagen na het starten met naloxegol. Dit komt omdat naloxegol niet alleen de effecten van de sterke pijnstiller in de darmen kan remmen, maar ook in de rest van het lichaam. Maar meestal werkt dit medicijn alleen in de darmen.

  • Ernstigere maagdarmklachten, zoals een beschadiging of gaatje in de wand van maag of darm.

    Heeft u ernstige en blijvende buikklachten of worden deze klachten erger? Waarschuw dan meteen uw arts.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik naloxegol gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De belangrijkste wisselwerkingen met dit medicijn zijn de volgende.

Sommige medicijnen kunnen de bijwerkingen van naloxegol sterker maken. Gebruik deze medicijnen liever niet samen met naloxegol. Overleg met uw arts als u een van de volgende medicijnen gebruikt.

  • Diltiazem, een medicijn tegen hart- en vaatziektes. Mogelijk kan uw arts de hoeveelheid van naloxegol verlagen.
  • Claritromycine en erytromycine, antibiotica.
  • Itraconazol, posaconazol en voriconazol, medicijnen om in te nemen tegen schimmelinfecties.
  • Ketoconazol, een medicijn tegen de ziekte van Cushing.
  • Sommige medicijnen tegen hiv. Hiv is het virus dat aids veroorzaakt. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Autorijden?
Ja, dat kan. Dit medicijn heeft geen invloed op hoe goed u kunt autorijden.

Alcohol drinken?
Alcohol irriteert de slijmvliezen van maag en darmen. Het vergroot daardoor de kans op bijwerkingen op de maag en darmen. Gebruik daarom liever geen alcohol zolang u last heeft van uw maag en darmen.

Alles eten?
Let op dat u dit medicijn inneemt op een lege maag. Meer informatie leest u bij 'Hoe gebruik ik dit medicijn?'

Bij dit medicijn kunt u beter niet te veel grapefruit eten, of grapefruitsap drinken. Dan is de kans op bijwerkingen namelijk groter.

  • Wilt u grapefruitsap drinken? Drink niet meer dan 2 dagen per week een glas grapefruitsap. En wacht elke keer dat u grapefruitsap heeft gedronken ten minste 3 dagen totdat u weer grapefruitsap drinkt.
    Dus: als u op maandag grapefruitsap drinkt, wacht dan tot donderdag met het opnieuw drinken van grapefruitsap.
  • Wilt u grapefruit eten? Eet niet meer dan 2 dagen per week 1 of 2 grapefruits. En wacht na elke keer dat u grapefruit hebt gegeten ten minste 3 dagen totdat u weer grapefruit eet.
    Dus: als u op maandag grapefruit eet, wacht dan tot donderdag met het opnieuw eten van grapefruit.

Bent u gewend om veel of vaak grapefruits te eten, of grapefruitsap te drinken? Bespreek dit dan met uw apotheker of arts. Misschien is er een ander medicijn dat u kunt gebruiken dat wel goed samengaat met grapefruit(sap). Lees hier meer informatie over grapefruit en medicijnen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken. Of u kunt flesvoeding geven.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
Neem de tablet in met een half glas water.

Wanneer?
Neem dit medicijn in op een lege maag. U gebruikt dit medicijn 1 keer op een dag.
Het beste kunt u dit medicijn 's ochtends een half uur voor of 2 uur na het ontbijt innemen. U heeft dan minst last van dat u midden in de nacht moet poepen.

Hoelang?
U kunt dit medicijn gebruiken zolang u last heeft van verstopping door sterke pijnstillers.

Terug naar overzicht